Uzmanlar ve danışanlar “Online Terapi” ile buluşuyor!
Uzmanlar ve danışanlar “Online Terapi” ile buluşuyor!

Psikiyatri’de de hekim ve danışanlar uzaktan bir araya geliyor. Alanında önemli bir açığı kapatan Online Terapi yani bilinen diğer adıyla TelePsikiyatri, hekim ve psikoloğuyla bir araya gelemeyecek durumda olan danışanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Koronavirüs nedeniyle evden çıkmanın riskli olduğu bugünlerde uzmanlar danışanları ile psikiyatri seanslarını Online Terapi yöntemi sayesinde gerçekleştirebiliyor.

 

Yapılanmasına gelecekteki iş modeli felsefesi ile başlayan sistem, koronavirüs ile birlikte yeni ve yerleşik bir tüketim şekline dönüştü. Bu konuda Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Klinik Psikolog İhsan Öztekin’in görüşleri dikkat çekici. Özellikle, yurt dışından gelemeyen ve evlerinden çıkamayan danışanlarına yüz yüze seans uygulayamadıkları durumlarda kullandıkları Online Terapi yönteminin bu günlerde ise Koronavirüsün etkili olduğu süreçteki tedavilerinde önemli rol aldığını belirtiyor.

 

Online Terapi doktoruna yüz yüze ulaşamayan danışanlar için son derece yararlı ve etkili bir uygulama. Üstelik sistem sadece bağlantı için bilgisayar veya akıllı telefon ile internet bağlantısı gerektiriyor. Coğrafi açıdan hastaneden uzakta bulunan danışanlar, yaşam şartlarından dolayı hastaneye ulaşmakta zorlananlar için kullanılan bu yöntem artık hayatımızda yeni bir terapi şekli olarak yerini aldı.

 

Şu anda online tedavi uygulanan kitle ağırlıklı olarak yurtdışında yaşayanlar, öğrenciler, çalışanlar, evlilik terapisinden faydalananlar, psikolojik olarak evden dışarı çıkamayacak durumdaki danışanlar.

Ağır bir depresyon ya da sosyal fobisi nedeniyle dışarı çıkıp insanlar arasına katılma sorunu yaşayanlar için de bir çözüm.

 

İçinden geçtiğimiz şu sıkıntılı günlerde pek çok kişi için çözüm sağlayan online terapi metodu ülkemizde de terapistler tarafından kullanılıyor. Evde kalmamız gerek bu dönemde endişe ve kaygı bozuklukları en çok danışılan konular arasında. Ayrıca etkin olarak uygulanabilen konular ise şunlar; duygu durum bozukluğu, depresyon, fobi, obsesyon, takıntılar, panik atak, obezite, yeme bozukluğu, öfke kontrolü sorunları, kendini ifade edememe, özgüven eksikliği, bağımlılık.

 

Online terapinin depresyon ve endişe bozukluğu tedavilerindeki etkinliği hakkında Pittsburgh Üniversitesi doktorları tarafından yapılan bu çalışmada bilgisayar ortamında verilen tedavi programının doktorların birinci basamak tedavilerine kıyasla daha başarılı olduğu görülmüştür. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160512124921.htm