Türkiye’nin Koronafobi Haritası
Türkiye’nin Koronafobi Haritası

Koronavirüs hayatımızın her alanını etkilemeye devam ederken elbette toplum psikolojisine de birçok olumsuz yansıması oldu. Pandeminin toplum psikolojisine yansımaları hakkında Türkiye’de kapsamlı bir araştırma yapıldı. Araştırma Üsküdar Üniversitesi tarafında gerçekleştirildi. Araştırmaya 81 ilden 6 bin 318 kişi katıldı ve Doğu Anadolu ve Ege Covid-19 korku ve kaygı açısından önde gelen bölgeler oldu.

İşte online anket üzerinden yapılan “Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması” başlıklı araştırmanın sonuçları:

 

Araştırma sonucunda ‘’geleceğe yönelik belirsizlik kaygısı’’ ve ‘’ceza infaz yasasındaki değişikliklerin sonucuna ilişkin kaygı’’ dikkat çekiyor. Ceza infaz yasasındaki değişiklikteki endişenin oranı %46 olması, dışarı çıkan suçluların yeniden suç işlemesinden endişe duyulduğunu gösteriyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘’ 17 - 25 Nisan arasında yapılan bu çalışmamızda belirsizlik kaygısı yüksekti ama 25 Nisan’dan sonra bu belirsizliğin düştüğünü söyleyebiliriz. Sürece güven daha da artmış olabilir. Geleceğe yönelik belirsizlik kaygısının çok yüksek olduğunu görüyoruz’’ açıklamalarında bulunmuş.

 

Araştırmanın bir diğer çıktısı ise Türkiye’de sürecin yönetimi ile ilgili insanların korkusunun daha az olduğunu ve güven duygusunun daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre Türkiye’de kadınların %49’unun, erkeklerin %35’inin Koronavirüsten hayatlarını etkileyecek şekilde korkuyor.

Sağlık çalışanları Koronavirüsten ziyade kendilerine şiddet uygulanmasından korkuyor.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre Türkiye şu anda olgunlaşma sürecinde. Katılımcıların büyük bir kısmı ümitsiz ya da karamsar değil. Sahip olduklarının kıymetini bilme oranı %74 iken ‘’ Önem verdiğimiz öncelik sırası değişti, zorlukları göğüslemeyi öğrendim, olayları olduğu gibi kabulleniyorum’’ diyenlerin oranı da yüksek.

Bu verilere göre Türkiye şu anda olgunlaşma sürecinde ve insanlar zihinsel bir dönüşüm sürecinde.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan yalnız kalma döneminde ruh sağlının önemini vurguladı.

Yalnızlığın birkaç yıl kaderimiz olacağının altı çizilirken insanların bu yalnız kalma döneminde ruh sağlığımı nasıl korurum kısmına odaklanması tavsiye edildi.

 

‘’Koronavirüs nedeniyle ölmekten çok korkuyorum’’ diyenlerin çoğunluğu Ege bölgesinde çoğunlukta.

 

“Ne zaman Koronavirüsü düşünsem ellerim titriyor” diyenlerin oranı en yüksek Güneydoğu Anadolu bölgesinde.

 

“Koronavirüs kapmaktan endişeli olduğum için uykum kaçıyor” diyenlerin çoğunluğu Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri oldu.

 

“Ne zaman Koronavirüs kapmakla ilgili düşünsem kalp çarpıntım oluyor” diyenlerin çoğunluğu ise Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldu.

 

Araştırmanın sonucunda tıbbi-bilimsel süreci %58 başarılı bulundu. Katılımcılar süreçle ilgili kamu otoritelerinin çalışmalarını yeterli ve tatmin edici buldu.