Sosyal medyada 2020’de yaşanacak değişimler
Son yıllarda artan sosyal medya kullanım çılgınlığı 2020 yılında daha izlenebilir, kontrol edilebilir, yönetilebilir bir anlayışla ele alınacak. Verilerimizi genele açık değil de aile, iş, arkadaş vb. daha dar alanlarda paylaşmayı tercih edeceğiz.
Zamanımızı daha verimli kullanmak adına hızlı, kolay ve efektif servislere öncelik vereceğiz. Sosyal medya uygulamaları da kullanıcılarına bu anlamda sohbet ve paylaşımın yanı sıra bilgilendirme hatta alışveriş ve ticaret yapma olanağı sunan hizmetlere yönelecekler.
Sosyal medyada aradığımız bir bilgiyi ya da ürünü bulabilmek için bugüne kadar arama motorları devredeydi. Ancak artık sosyal medya uygulamalarının kendi arama seçeneklerini ve servislerini sunmaya başlamasıyla uygulama içi arama da revaçta olacak.
Sosyal medya yapay zekanın kullanımıyla birlikte 2020 yılında daha da akıllanacak. Bu platformlarda bir süredir hangi içeriğin kime gösterileceği ya da kimlerin neleri takip ettiklerine göre içerik gönderimi yapıldığı gibi modeller üzerinde çalışılıyordu. Yeni dönemde sosyal medyada paylaşılan yanlış/sahte bilgi ve haberlerin filtrelenmesi de gündemimizde olacak.
Sosyal medyada anlık paylaşım yeni dönemde de revaçta. Ancak görsel ve işitsel paylaşım miktarı yeni dönemde daha çok artış gösterecek.
Sosyal medya kullanırken kendimizi güvende hissetmek istiyoruz. Sürekli, acaba dinleniyor muyuz, izleniyor muyuz düşüncesinin bizi sosyal medyadan uzaklaştırmaması için, yürürlükte olan yasal düzenlemelerin uygulanıp uygulanmadığını daha çok önemseyeceğiz. Örneğin kullandığımız platformun Kişisel Verilerin Kullanılması Kanunu (KVKK) ya da Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR)’ne önem verip vermediğiyle daha yakından ilgileneceğiz.
Sosyal medya ortamları 2020’de etkileşimi daha yüksek platformlar olacak. Ailemizin, arkadaşlarımızın, kendi takipçilerimizin olduğu ve bizi ortak paydada buluşturan küçük platformlarda, daha birebir etkileşime gireceğiz.
Son olarak PeerBie’nin Kurucusu Semih Seçer’in 2020 yılına ilişkin sosyal medya eğilimlerinin neler olacağına ilişkin sözlerine kulak verelim: ‘’Sosyal medya kullanıcısı artık daha akıllı ve daha bilinçli. Kendine özel veriye daha hızlı ulaşmak istiyor, gerçek anlamda etkileşim beklentisi yüksek, kolayca fark edilebilen, takipçi ve beğeni sayıları ile değil, beklentileri ile öne çıkan bir profil sergilemek istiyor. Duyurulan değil, konuşan, fikir ifade eden, dinleyen, öğrenen ve öğreten olmak istiyor. Yeni teknolojilerin ürünlerinin de bu beklentilere cevap vermesi gerekiyor”.