Kişiler blok zinciri (Blockchain) teknolojisini kişisel bilgilerini korumak için güvenli bir seçenek olarak görüyor. Finans alanında kullanımıyla ön plana çıkmış olmakla birlikte Blockchain günümüzde birçok farklı alanlarda kullanılıyor. Her sektörde kuralları belirleyen bir aracı kurum olduğu gibi sanat dünyasında da bu durum böyle. Blockchain teknolojisi sayesinde birçok sanat eseri yaratıldığı tarihten itibaren bütün kayıtları dijital ortamda tutulabiliyor. Arada hiçbir aracı olmadan eserlerin alım satımı ve bütün telif işlemleri gerçekleştirilebiliyor.
Peki sanatın Blockchain’e ihtiyacı var mı? Gelin Blockchain’in sanata olan faydalarına bakalım.
Blockchain’in kültür&sanat alanında kullanım örnekleri
Rare Pepes ve Cryptokitties:
Bu iki platform Blockchain’in sanat alanında kullanımına ilk örnek olarak gösteriliyor. Bazıları bu platformların sanat ile ilgisi olmadığını söylüyor ancak bu platformları dijital sanat eseri olarak görenler de var.
Verisart:
Sanat ve koleksiyonlar için Bitcoin blok zincirini kullanarak, güvenli dijital sertifikasyon yayımlayan bir platform.
Maecenas:
Sanatla ilgilenen bireyler, sanatçılar ve müzeler herhangi bir aracı olmadan sanat alanında Maecenas sayesinde yatırım yapabiliyorlar.
Maecenas, kullanıcıların sanat eserlerine göz atabilecekleri, fiyatları ve daha fazlasını karşılaştırabilecekleri çevrimiçi bir platform.
Dada.nyc:
Merkezi Ethereum olan ve kullanıcıların kripto ile sanata yatırım yapmasına olanak sağlayan platform.
Ascribe:
Her parçanın şifrelenmesi için sanatçılar ile ortak çalışan bir platform. Sanatçılara her bir eserin nerelerde yayıldığını takip etme olanağı veriyor.
Monegraph:
Herkesin yaratıcı eserlerini kaydedebileceği, eserlerin satılması ve satın alınmasına olanak sağlayan platform.
IndieWonder:
IndieWonder, bağımsız filmler için kâr amacı gütmeyen Blockchain merkezli yeni nesil bir fon merkezi. Bağımsız film yapımcıları için anında finansmana erişim sağlayarak bağış̧ toplama problemini çözmelerine olanak sağlayan platform. Finansmanın az olduğu bölgelerde ABD, Avrupa ve diğer coğrafyalarda, festival onaylı film projeleri için finans desteği bulunmasına yardımcı oluyor. Fonlar sınırlı değil. Bütün fonlar farklı farklı coğrafyalara yayılıyor. Platforma film festivallerinden onaylı büyük filmler kabul ediliyor. (Cannes Film Festivali, Berlinale,Venice International Film Festival, Sundance Institute...)
IndieWonder, uygun film projelerine tarafsız olarak destek vermeyi amaçlıyor.
Geleneksel fonlar anında paraya çevrilemiyor. Yatırımcıların geri dönüş alabilmesi için 5 ila 7 yıl beklemesi gerekiyor. IndieWonder yatırımcılara online alışveriş aracılığıyla satın alma, satma gibi durumlarda destek oluyor.
White Rabbit:
Yapımcılar ve izleyicileri aynı çatıda buluşturan film ve dizi platformu. Bu sistemde izleyiciler ödemeyi doğrudan yayıncılara yapıyor. Ödemeleri Blockchain ile kolaylaştırıyor. Platform online korsanlığı önlemeyi hedefliyor.
MovieCoin:
Blockchain tabanlı bir eğlence sektörü.
Eğlence finansmanı, ticari işlemler ve tüketici ödemeleri için yeni bir standart para birimi oluşturmak üzere Blockchain teknolojisinden yararlanan bir platform.
Decent:
Decent, yayıncılara içeriklerini merkeze bağlı olmayan, güvenli ve denetlenebilir bir platformda dağıtmalarına izin veriyor. Bu platform herkesin kendi içeriklerini (video, müzik ya da makale gibi içerikler) güvenli bir şekilde yayınlaması için Blockchain’i kullanıyor.
Musicoin: Sanatçıların hiçbir aracı olmadan kendi ödemelerini alabildikleri bir müzik platformu. Sanatçılar müzikleri dinlendiği kadar coin kazanıyor.
Ujo Music:
Ethereum blockchain tabanlı platform. Kullanıcılar için kontrollü içerik kaydı ve lisans vermeyi amaçlıyor. Yasa dışı olarak elde edilen içeriklerin engellenmesi ile sanatçıların haklarını korumayı hedefliyor. Sanatçılar kendi içeriklerine sadece kendileri sahip olabiliyor ve dağıtımları üzerinde istedikleri gibi söz sahibi olabiliyorlar.
Ara Blockchain:
Blockchain merkezli, hiçbir aracı olmaksızın ve maliyetler de azaltılarak müzik, film ve kitap gibi içeriklerin dağıtıldığı platform.