Örneklerle sürdürülebilirlik
Örneklerle sürdürülebilirlik

Önceki yazımızda son dönemin önemli kavramlarından sürdürülebilirlik tanımının ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere başlıca üç kategoride değerlendirildiğinden söz etmiştik. Şimdi dilerseniz bu kavramları somut örnekler vererek biraz açalım.

İzlanda ve başkenti Reykjavik her konuda daha yenilenebilir olmak adına ciddi anlamda çalışan bir şehir. Düşünülenin aksine İzlanda buzlarla kaplı bir ülke değil hatta oldukça yeşil bir ülke. Son yıllarda da bu anlamda çalışmalarını yoğunlaştırdılar.
Reykjavik, toplu taşıma için kullandığı hidrojen otobüsleri, jeotermal ve hidro-power kaynaklarıyla 2050 yılından önce fosil yakıttan arınmış hale gelmeyi amaçlıyor. Bu şekilde de çevresel sürdürülebilirlik konusunda bize çok güzel bir örnek sunuyor. Aynı zamanda sürdürülebilir mimariyi ele alıp oluşturdukları konser ve konferans binası olan Harpa Hall ile sosyal sürdürülebilirlik konusunda da adımlar attı. 2011 yılında inşası tamamlanan binanın dış cephesinde kullanılan çelik ve farklı renklerdeki camlar sayesinde de tam bir kültürel atmosfer oluşturulmuş. Şehrin tamamında enerji kaynağı olarak jeotermal ve hidro-power kullanıldığı gibi bu yapının da tamamında LED aydınlatma kullanılıp enerji kullanımında tasarruf sağlanmış.
 

Ekonomik sürdürülebilirlik örneğine gelince ön plana çıkan konu sürdürülebilir pazarlama oluyor. Bu konuda Londra merkezli olan şirket bizlere olması gereken örneği sunuyor.
 

Şirket tüm ofis çalışanlarına proje ile ilgili bilgiler verip sürdürülebilir konulara olan duyarlılığın ve farkındalığın artırılması için bir adım atarak projeye başlamış. Daha sonra merkez ofisin daha sürdürülebilir bir çalışma ortamına kavuşması ve sürdürülebilir tüketime geçmesi için bazı yeni uygulamalara geçilmiş. Bu kapsamda işe yeni başlayan çalışanına çiçek göndermek yerine kişi adına ağaç dikiliyor, her bölümde birden çok kişinin yazıcısı varken artık her katta bir yazıcı kullanılıyor ve bu yazıcıların kağıt tepsilerine bir yönü kullanılmış kağıtlar konularak kağıtların daha fazla kullanılması sağlanıyor. Projeden önce işletme içinde bir defalık kullanılan zarflar, yeni yapılanma ile en az 25 defa kullanılarak hem çevre korunuyor hem de bütçeye her 5 bin adet kullanım için fazladan kazanç sağlanıyor.