İş dünyasında 2020’de yaşanacak değişimler
İş dünyasında 2020’de yaşanacak değişimler

İş dünyasında 2020’de yaşanacak değişimler

İş dünyası ve endüstriler 2020 yılında da önceki yıllarda olmadığı kadar hızlı, çevik, esnek, verimli ve müşteri odaklı olmaya devam edecek. On yıllardır süregelen geleneksel iş modelleri büyük bir hızla değişiyor ve dijital süreçler devreye giriyor.

Şirketlerin yapısı artık dünden daha karmaşık, politik ve ekonomik belirsizliklere her zamankinden daha açık. Şirketler çok uluslu yapılara dönüşüyor, teknolojinin büyüttüğü rekabet geleneksel yapıları sarsıyor. Teknolojinin sektörleri yıkarak dönüştürdüğü günümüzde şirketler değişen müşteri ihtiyaçlarına, hızla gelişen teknolojik yeniliklere ve rakiplerin değişim hızına aynı hızla karşılık vermesi gerekiyor.

İş dünyası 2020 yılında ne tür değişimlere gebe? Yükselen trendler ve iş modelleri neler?

*2020 yılında da iş dünyasını etkileyen küresel faktörlerin başında siyasi ve ekonomik belirsizlik geliyor. Yanı sıra çevre ve iklim değişikliği, yıkıcı yenilikçi teknolojiler, açık ekonomilerde yükselen milliyetçilik akımları sonucu kapalı ekonomi modellerine olan eğilim, siber tehdit ve saldırılar gibi başlıklar da iş dünyasının büyümesini etkileyecek unsurlar.

*2019 yılında meydana gelen çevre ve iklim değişikliği unsurları dünyamızın geleceği hakkında daha çok endişelenmemizi ve aksiyon alamızı sağladı. Dolayısıyla 2020, dünyada olup bitenle daha ilgili olduğumuz, doğanın sesini dinlediğimiz ve kaynaklarımıza daha fazla saygı gösterdiğimiz bir yıl olma yolunda. Küresel markalar çevre sürdürülebilirliği konusunda bu yıl daha çok üstüne düşeni yapacak. Özellikle yüzde 100 geri dönüşümlü veya doğada çözünebilir ürün ve paketleme araçları kullanımı, tüketicilerin de önceliğinde olan bir konu olacak.

*Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2020 yılı içerisinde iş dünyasındaki en önemli 10 yetenek ve yetkinlik belirlenmiş durumda. Bunlar: Bilişsel esneklik, karmaşık problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, işe ve yeteneğe göre insan yönetimi, işbirliği, duygusal zeka, karar verme, hizmet odaklılık ve müzakere.

*İş dünyası 2020 yılında daha akıllı dijital yönetim için yapay zekaya çok daha fazla yatırım yapacak. Özellikle 5G teknolojisinin hızlandıracağı dijital dönüşüm stratejileri çerçevesinde bu teknoloji hemen her kurum için sorunların çözümünde, daha iyi iş süreçlerinin ortaya çıkmasında ve müşteri deneyiminin iyileştirilmesinde etkili bir rol oynayacak.

*2020’de yapay zeka teknolojisinin en çok kullanılacağı ve etkisini artıracağı sektörlerin başında perakende geliyor. Önceden genel olarak verilerin toplanması ve sınıflandırılması için tercih edilen bu teknoloji 2020 ve sonrasında perakende sektöründe bu verilerin işlenerek müşteri deneyiminin kişiselleştirilmesinde önemli bir rol oynayacak. Pek çok perakendeci, yapay zeka tabanlı uygulamalardan elde edilen bilgileri fiyatlandırma, tedarik zinciri ve mağazacılık için işlem yapılabilir şekle getirecek.

*2020’de yapay zeka bankacılık ve sigorta sektörlerini de dönüşüme uğratacak. Bu sektörler artık müşteri deneyimini önemli ölçüde iyileştirmek ve ürünlerinin kişiselleştirilmiş olmasını sağlamak için yapay zekanın olmazsa olmaz olduğunun farkında. 2020 yılında yapay zeka tabanlı sanal asistanlar daha çok tercih edilecek.

*İş dünyası sürekli yeni üretim yapmanın yanı sıra üretilen ürünlerin yenilenerek tekrar kullanılması konusunda bir piyasa oluşturmaya başlayacak. Özellikle fotoğraf makinesi, motor, kağıt, otomobil, bilgisayar, cep telefonu, dayanaklı eşya gibi ürünler, ''yeniden üretim'' sektörlerinin ana kaynağı olacak. Böylelikle çığ gibi büyüyen bir metal ve teknoloji çöplüğü olgusu yerini verimli ekonomi modeline dönüştürmüş olacak.

*2020 yılında alternatif enerji üretimi ve talebi genişleyecek. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi, hidrojen enerjisi, hidroelektrik, jeotermal enerji vb.alanlarda yatırım ve projeler artacak.

*Üretim sektöründeki değişim tamamen tüketicinin isteğine bağlı olarak yeniden şekilleniyor. 2020 yılında gerçek zamanlı üretim, talebe göre üretim, dijitalleşmiş üretim süreçleri, IoT bazlı üretim takibi, robotik süreç otomasyonu gibi başlıklar üretim sektörünün yatırım yaptığı alanlar olacak.

*Otomotiv endüstrisi teknolojiden en çok etkilenen alanların başında geliyor. Artık her bir taşıtın içine internet, akıllı telefon, navigasyon, GPS gibi teknolojiler girmeye başladı. Bugünden sonra ise taşıtlar IoT ekosisteminin doğal bir parçası olacak. Üstelik bu taşıtlar yapay zeka unsurlarıyla donatılacak ve otonom bir yapıya kavuşturulacak. Böylece sürücüsüz araba, kendi kendine park eden araba, kendi kendini tamir eden araba gibi taşıtlara yeni akıllı beceriler eklenecek.

*Türk otomotiv sektörü 2019 yılının son günlerindeki ‘’yerli otomobil üretimi’’ heyecanını 2020 yılına taşıdı. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), geliştirdiği ve seri üretimine 2022 yılında başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu geçtiğimiz yılın son günlerinde tanıttı. Projenin hemen başında 2 ayrı özgün patenti kayda geçiren TOGG, birçok ‘ilk’ ve ‘en’leri ile de Türkiye’de mobilite ekosisteminin akıllı cihazlar etrafında gelişimini harekete geçirecek. Üretime başlayacağı 2022 yıllı itibariyle de Avrupa’nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV segmentin (spor amaçlı taşıt) üreticisi olarak endüstride yerini alacak. Tasarımı, patenti, markası ve üretimiyle tam bir ‘Türkiye’nin otomobili’ özelliklerini taşıyacak olan taşıt, geleceğin ihtiyaçlarına göre oluşturuldu. Yapılan araştırmalar dünyada ve Türkiye’de son 5 yılda en hızlı büyüyen ve gelecek 5 yılda en hızlı büyüyecek taşıt trendinin SUV olduğunu ortaya koyuyor.

*İş dünyasında şirketlerin çalışma alanları ve ofisler de teknolojiden nasibini alıyor; çalışma alanları giderek dijitalleşiyor. 2020 yılında ofisler sadece iş yapılan ve estetik kaygılardan uzak tasarlanan yerler olmaktan çıkarak; konforlu, iletişimi ve yaratıcılığı geliştiren sosyal alanlarıyla, yaşayan bir mekan olarak tasarlanıyor. Çalışma alanları artık aidiyeti yükselten, konfor, esneklik ve yeni olanaklar sunan, bir yandan da insan sağlığını gözeten sosyal alan çözümleriyle, iş dünyasında pozitif etkileşimi güçlendiren mekânlar yaratılması, ofis dekorasyonunun temel yapı taşları olmaya başlıyor.

Yeni yılda ofislerde görülecek bir diğer eğilim ise çok işlevli mekanlar. İş akışına göre dönüştürülebilen bu çok yönlü mobilyalar, hem tasarımın gücünü öne çıkartıyor hem de ofislerde yalınlığı sağlıyor.