E-ticarette Koronavirüs etkisi!
E-ticarette Koronavirüs etkisi!

Koronavirüs’ün hayatımıza negatif ve farklı etkileri saymakla bitmiyor. Yeni yaşam biçimlerini hayatımıza adapte ettiren, kalmak ve tutunmak konularında bizleri durup düşündüren, endişelendiren ama diğer yandan da umutlarımızı yeni şekiller ve arayışlar ile besleyen yepyeni bir devrin başında, değişimin tam da ortasındayız. Bundan sonra ne olacak? Sorusuna e-ticaret penceresinden bakıyoruz bugün.

 

Koronavirüs’ün tüm dünyayı sarsmakla kalmayan, toplumların yaşam ritüellerinden algılarına, tüketimden öğrenmeye kadar dönüştürdüğü ve hızlı bir girdabın içine çektiğine şahit oluyoruz. Tüketim ve tüketici etkilerinden bahsetmişken hemen hepimizin bildiği bir konuya değinelim bugün. Virüsün hayata olan etkisi ve toplumların hayatta kalmaya etkisini azaltmak için sorumluluk alarak eve kapanan tüketicilerin, e-ticaret platformlarını aktif kullandıklarını biliyoruz. Hızlıca değişimler alarm verdi. Tabii ki daha hızlı, kontrollü ve hijyenik bir teslimat modeli talep etmeye başlayan tüketici, bir adın ötesinde ise temassız ödeme işlemlerindeki eğiliminde de artış gösterdi.

 

Bu konuda görüş paylaşan Avansas Genel Müdürü Sedat Anak, "Perakende sektöründe ve tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarındaki dönüşüm, koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına almasıyla hızlandı. Günlük işlerin elektronik ortamda gerçekleştiği ve hijyen beklentisinin arttığı bu şartlar altında siparişin kapı önüne bırakılması gibi yeni teslimat formülleri hayatımıza girdi. Tüketicilerin hijyen beklentisinin yanı sıra günlük ihtiyaçların karşılanması noktasında da hızlı teslimat beklentisinin bir ihtiyaca dönüştüğünü görüyoruz. Bu sürecin sektörümüzü bir dönüşüme zorlayacağını ve birkaç günle ifade edilen e-ticaret teslimatlarının, hızlı teslimat pazarındaki uygulamalarla daha da kısalacağını öngörüyoruz” dedi.

 

Sedat Anak, "Son 10 günlük satış verileri incelendiğinde bireysel tüketici sayısında bir önceki döneme göre büyüme yüzde 350 oranında gerçekleşti. Avansas üzerinde en çok talep gören ürünler ise; hijyende ve temizlikte kağıt havlular, tuvalet kağıtları, karton bardaklar, sıvı sabunlar, çamaşır suları ve yüzey temizleyicileri, gıdada ise çay, türk kahvesi, küp şeker ve filtre kahve oldu” dedi.

 

Koronavirüs etkisiyle e-ticarete eğilim artarken, operasyonlarda çalışan ekipleri korumak ve sosyal mesafeyi desteklemek amacıyla Mavi ve Lcw de e-ticaret operasyonlarını bir süreliğine kattıklarını açıkladılar. En üst düzeyde önlemlerin uygulanabilmesi için verilen bu kararların devamını da duyacak gibiyiz. Temel ihtiyaçlar konusunda ise e-ticaret operasyonlarının tüm hızıyla sürmesi tüketicilere güven veriyor.